Ugnsstekt lax med kall romsås

Hela familjens favorit! Gott både till vardag och fest och dessutom en vädigt lättlagad rätt.

Ca 200 g färsk lax per portion (säljs som fileade laxsidor)
Salt ev flingsalt
Citronpeppar eller svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxsidan på ett ugnssäkert fat eller långpanna med bakplåtspapper. Salta och peppra laxen och stek den i ca 30 minuter (beroende på hur stor den är). Färgen ska förändras till ljusare rosa och köttet ska ”skiva sig” när fisken är färdig. Det är inte gott när fisken står inne för länge i ugnen och blir torr. Ta ut fisken och lägg aluminiumfolie över en liten stund innan servering. Då behåller den värmen och saftigheten. Garnera med tex gröna ärter, tomater, citronskivor och dill. Servera gärna med pressad potatis eller potatismos.

Romsås
4 port

2 dl turkisk yoghurt
1 dl majonnäs
1 liten burk röd stenbitsrom
1 äpple skuret i små fina tärningar
Salt
Vitpeppar
Strösocker
Ev dill
Ev rödlök

Blanda yoghurt, majonnäs och rom med äpplet. Krydda försiktigt med salt, peppar och socker. Låt stå en stund och smaka av igen. Blanda gärna såsen ett par timmar innan servering för att den ska hinna ”gotta ihop sig”. Finhackad dill och rödlök är också gott att ha i såsen.