Fiskgryta

Gott och enkelt, måste prövas!

4 portioner
tillagningstid ca 1 timma

1 burk krossade tomater
ca 2 dl vatten
1 hackad gul lök
2 dl vitt matlagningsvin
2 msk fiskfond
salt och peppar
en nypa strösocker
1 dl vispgrädde
400 gram fisk, tex torsk eller sej
Ev 100 gram skalade räkor

Dill till garnering
Turkisk yoghurt

Koka upp tomater, vatten och hackad lök i en gryta. Låt småkoka på svag värme minst 30 min. Tomater blir godare om de får koka en lång stund. Häll därefter i matlagningsvin, fond, lite salt och peppar samt strösocker och grädde. Låt småkoka ytterligare några minuter. Smaka sedan av. Kanske behövs det mer fond, salt, peppar eller socker? (Socker tar fram smaker och bryter av den syrliga tomatsmaken. När man lagar mat vill man ha en balans mellan salt, surt och sött.) Skär därefter fisken i bitar och lägg i grytan. Låt den kokas på svag värme tills fisken är helt vit, då är den färdig. (Fisk blir torr och kan gå sönder om man låter den koka på för hög värme, den ska kokas försiktigt.) När grytan är färdig att serveras lägger man i räkor om man vill ha det och garnerar med dill. Servera den gärna ihop med ris, bröd och en god sallad. Det passar bra med en klick turkisk yoghurt på fisken.