Grönpepparfile’ med gräddsås

En enkel och lättlagad variant av klassisk pepparstek på fläskfile’. Passar både på nyårsafton och som söndagsmiddag.

4-6 port

600 g fläskfile’
4 msk grönpeppar
Smör till stekning
Salt

Gräddsås:
1 dl vatten
3 dl vispgrädde
1/2 dl kalvfond
1 msk vinbärsgele’
Salt
Svartpeppar
Ev 1 msk maizena

Låt köttet ligga framme en stund för att bli rumstempererat. Skär sedan centimetertjocka skivor med en vass kniv. Tryck till skivorna med bredsidan av knivbladet. Låt dem ligga och vila en liten stund. Krossa grönpeppar i en mortel och strö över köttskivorna. ”Klappa” gärna in pepparn i köttet med handen. Stek köttskivorna i smör tills de är gyllenbruna på båda sidor och genomstekt. Salta.

Gräddsås:
Koka ihop vatten, grädde, fond och vinbärsgele’. Red ev såsen med maizena om du vill ha den lite tjockare. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna pepparfile’ och gräddsås tillsammans med råstekt potatis, vinbärsgele’ och inlagd gurka. Som sagt – en riktig klassiker!