Varför är apelsiner så nyttiga?

20140117-151918.jpg

Dags för citrusfrossa! Apelsinerna är som allra godast i januari och februari. Ät minst en apelsin om dagen och få ett extra skydd mot ögonsjukdomar, reumatism, hjärtkärlsjukdom och cancer. Du hjälper även kroppen att stärka huden och göra bindväven fastare.

Förutom C-vitamin finns det en stor mängd olika växtämnen och andra nyttiga ämnen i apelsinerna som gör gott och har massor av positiva effekter för vår hälsa. C-vitamin är en antioxidant som hjälper kroppen att bekämpa skadliga fria radikaler. Obs! Den kan inte lagras i kroppen utan bör tillföras varje dag. I studier har man bl.a. sett att bland dem som regelbundet äter mycket citrusfrukter finns det färre fall av magcancer.

Obs! Apelsiner besprutas. Skölj dem noga innan du skalar dem (det är inte bra att få bekämpningsmedel på händerna) eller lägger dem i fruktskålen. Om du ska ha apelsinskal i mat och bakverk bör du helst använda ekologiska apelsiner.

Apelsiner…
…rensar tarmen
…är bakteriedödande
…kan minska risken för cancer
…lindrar förkylning
…sänker blodtrycket
…är antiinflammatoriska
…stärker immunförsvaret
…kan sänka kolesterolhalten
…stärker kollagenet
…minskar risken för blodpropp
…minskar risken för stroke
…minskar risken för gula fläcken sjukan

Så – frossa i apelsiner och bli en hälsosammare människa!