Tips för ett hälsosammare nytt år


Här kommer några tips till dig som vill ta små steg till ett något hälsosammare liv. Det behöver inte innebära stora revolutionerande beslut. Att promenera eller cykla till jobbet samt byta ut mellanmålet mot något nyttigare kanske är det som behövs för just dig?

1. Rör på dig. Gå promenader. Gå gärna ute i skogen om du har möjlighet till det. Låt ögonen supa in alla grön färg från mossan och träden. Andas in den friska luften. När jag gick ner i vikt i våras var det många som frågade om jag hade börjat träna. Nej, inte direkt, jag har tränat/motionerat sedan jag började med friidrott som 13-åring. Dessförinnan red jag och jag växte upp i en familj där simning, promenader, cykling och orientering var en del av vardagen. Vi  kallade det nog inte för träning, utan det var något som man bara gjorde. Jag promenerar mycket med mina hundar. Jag cyklar gärna under sommarhalvåret och jag går till Borås Simarena minst en gång i veckan. Jag dansar zumbafitness minst en gång i veckan, vilket ger bra kondis.  I somras försökte jag mig på att jogga lite grann, men det gick långsamt och det blev inte speciellt långt. Eftersom jag har en skada i mina ben sedan friidrotten i tonåren är jag glad att det funkade över huvudtaget. På vintern tycker jag om att åka slalom utför. Tyvärr är jag superdålig på längdåkning, annars verkar det så härligt. Kanske ska jag våga gå på skidskola? Jag får ofta frågan om jag går på gym. Nej, det gör jag inte eftersom jag får ångest av mörkret, svettlukten och människorna. Dessutom tycker jag att det är för dyrt. Däremot yogar jag hemma några gånger i veckan och kör gärna lite styrka med hantlar mm. Eftersom jag har mycket problem med värk i leder, nacke och rygg, så är det ett måste att jag tränar och gör bra övningar som ger mig styrka och smidighet. Man måste inte gå på gym, utan det gäller att hitta ett motionssätt som passar just dig!!! Yoga har inget med andlighet eller religion att göra för mig, utan jag gör bara de praktiska kroppsövningarna just därför att min kropp mår bra av dem. Andligheten får jag genom min kristna tro. Om du vill utöva yoga hemma är ”Yogamala” med Anna Germundsson på youtube ett bra tips.

2. Ät mycket bär, frukt och grönt! Det har jag tjatat om förut också, men det tåls att säga igen. Helst två olika frukter/ dag och minst 500 gram grönsaker/råkost är en bra utgångspunkt. Toppa din filmjölk eller gröt på morgonen med hallon, blåbär, kanel och mandel och/eller olika frön. Våra vanligaste grönsaksvarianter som t.ex. morötter och broccoli är proppfulla med vitaminer och fibrer. Ät mycket baljväxter som ger bra protein och fibrer. I juice har fruktens fibrer försvunnit, men i smoothie finns de fortfarande kvar, därför är smoothie ett bättre alternativ. Strunta i att skala potatisarna om skalet är fint, så får du i dig deras fibrer. OBS! Rengör dem noga. Fibrer är bra för oss på olika sätt. De är viktiga för våra goda tarmbakterier, vilket kopplas till ett bättre immunförsvar. Fiberrik mat balanserar dessutom blodsockret och sänker blodfetter, samt aktiverar mättnadshormoner och motverkar förstoppning. Men tänk på att fibrer behöver vatten!

3. Ät mindre av salt, socker och animaliskt fett och håll dig till Livsmedelsverkets rekommendationer. Tänk på att inget är förbjudet, utan att du istället väljer nyttigare alternativ till vardags istället för sämre, onyttigare. Att du tillför något i maten istället för att förbjuda. Det ska vara roligt och gott att äta. Var snäll mot dig själv. I början på min viktresa vågade jag inte äta något godis alls, eftersom jag är som en missbrukare när det gäller just godis. Men efter ett tag förstod jag att jag klarade av att äta lite godis ibland, utan att ”åka dit igen”. Så jag mätte upp t.ex. 100 g godis + en stor skål popcorn på lördagarna som jag fick äta. Hade jag då motionerat mycket under dagen kunde jag med gott samvete äta de extra kalorierna utan att komma upp i mitt dagliga intag. Jag unnar mig ofta en liten bit mörk choklad på kvällen. Det gäller att prioritera. Vill du absolut äta efter en diet så tycker jag (detta är helt min personliga åsikt) att du ska hålla dig borta från de dieter där man ska äta mycket kött och fett och inget av frukt och baljväxter, samt grönsaker/rotfrukter under jord. Det låter helt galet för mig, eftersom man då går miste om massor av nyttigheter! Här i Sverige är potatis och rotfrukter vår basföda. Det är nyttigt, billigt och gott! Ät naturliga vitaminer så slipper du köpa vitaminer i tablettform. (Dessutom ska vi ju dra ner på vår köttkonsumtion för att minska dess klimatpåverkan. Om du har möjligheter till det så välj gärna viltkött eller kanske kaninkött som är klimatsmart. Unna dig nötkött och griskött ibland, men inte varje dag.) ”5-2 dieten” tror jag absolut kan vara bra om man väljer nyttig mat även de dagar som man äter och inte fastar. Jag känner flera som fastar två dagar och sedan tror att de kan äta massor av kalorier de andra dagarna i stället, men då har de ju missförstått alltihop. En av fördelarna med ”5-2” är ju att man ska få i sig mindre kalorier sammanlagt under veckan.

4. Gör saker som du mår bra av! Eftersom jag älskar musik är dans och körsång välgörande för mig. Jag kan dansa eller sjunga bort huvudvärk och dåligt humör. Jag promenerar ofta vid ett friluftsområde här i Borås som heter Kypegården, där jag också bastar i vedeldad bastu och doppar mig sjön, sommar som vinter. Det har jag gjort sedan barnsben och det stället är som mitt och mammas eget Spa. Sköt om ditt hem så att du mår bra när du är hemma. Att tvätta fönstren och sätta in tulpaner är den bästa renoveringen! Då känns allt mycket fräschare. Att ha ordning i skåp och förråd gör faktiskt att livet blir lite enklare och lättare att leva. Glöm inte att du också måste vila och ta det lugnt. Jag älskar att läsa böcker och titta på bra filmer och tv-serier. Så ofta jag kan och hinner försöker jag lägga mig en liten stund efter maten för att vila. Eftersom jag ofta jobbar på eftermiddagarna och kvällarna känner jag att jag behöver vila före jag åker till jobbet. Det är skönt både för kroppen och huvudet.

Omge dig med snälla människor! Var snäll mot dig själv! Ta hand om dig och din kropp under det här nya året!