Gott Nytt 2020

jan
2020
01

Skapad av under Tankar om livet


Önskar Er alla ett välsignat 2020!

Själv startar jag det nya året så oglamouröst som det bara går i sjuksängen, i karantän från övriga familjemedlemmar. De enda som vågar besöka mig är hundarna som helst av allt vill ligga på min onda mage.

Jag skulle egentligen ha jobbat både nyårsaftons kväll och nyårsdagens morgon, men var tvungen att sjukskriva mig pga av en elakartad maginfluensa som hoppade på mig förra natten och höll i sig hela nyårsafton – ända fram till tolvslaget! Nu har jag stigit upp från dödsriket, har orkat duscha och bädda rent och festar på äpplejuice, vitt bröd och hårda karameller. Underbart!

Idag är det ett år sedan som jag startade min viktresa nedåt. Jag tog beslutet förra julen och med hjälp av min familj och ett jädra anamma började jag räkna kalorier. Jag åt mindre än förut och steppade upp min träning med ett par danspass i veckan och blev lite mindre och lättare för varje vecka. Jag var oerhört fokuserad och målinriktad och hade en förvånansvärt hög karaktär. Det gick mycket bättre än vad hade jag vågat hoppas på och jag gick ner över 20 kg under våren. Nu räknar jag inte kalorier längre, men jag har hållit min vikt, även om det går lite upp och ner, beroende på hormoner och annat. I december har det blivit för mycket pasta, potatisgratänger, bröd och godis, så nu känner jag att jag måste ta tag i maten igen och äta mer sallad och soppa, som jag ju brukar göra. I nästa inlägg kommer jag att ge några tips för ett hälsosammare 2020. Det som har varit spännande och lärorikt nu i slutet av året 2019 är att sonen August har velat äta mer vegansk kost. Tillsammans har vi läst på och försökt bli lite klokare när det gäller kost och träning. Jag har experimenterat med nya rätter och gått in för att laga veganska matlådor åt honom, så att han åtminstone byter ut ett mål om dagen från animaliskt protein till växtbaserat. Eftersom han tränar väldigt mycket, så äter han också väldigt mycket och det är jättebra att han dels tänker på miljön och dels på att få i sig mer grönsaker och baljväxter.

Imorgon är det 14 år sedan vår dotter Selma föddes. Sedan den dagen startar våra nya år med en födelsedag. Det är inte alls dumt faktiskt att man har något mer roligt att se fram mot när jul och nyår är över. För oss har den 2 januari blivit en viktigare dag är nyårsafton. Eftersom vi dessutom har två hundar blir det oftast att vi firar nyår hemma i lugn och ro. Men visst känns det lite i hjärtat när man ser alla festliga, glittriga bilder på fb och insta, eller allra mest de härliga bilderna från fjällen med snö och skidåkning. Där hade man ju hellre varit än på jobbet eller i sjuksängen. Såklart.

Jag avger aldrig några nyårslöften, men man kan ju önska sig saker under det nya året:

Jag önskar att det nya presidentvalet i USA ska ta ett steg bort från Trump mot en bättre mer ödmjuk ledare som inte är narcissist. (Det är väl ändå det minsta man kan begära?) Jag önskar att världsmakten ska vila i händerna på människor som förstår att vi måste göra något åt klimatkrisen, svält, krig och terror. Jag önskar alltså att ledarna ska bli klokare och mer ödmjuka. (Det är väl ändå det minsta man kan begära?)

Jag önskar att min familj ska få må bra. Jag önskar att jag ska kunna hålla min oro för mina barn på en lagom orosnivå och inte på ångestnivå. Jag har blivit bättre på att hantera oron, men har ändå en bra bit kvar att lära mig. Jag önskar att mina barns önskningar ska infrias under det nya året och nya decenniet. Att det ska gå bra för dem med deras studier. Framför allt för August kommer det troligtvis att hända mycket nytt och spännande under år 2020. Jag önskar att jag och min man ska trivas på våra arbeten. Jag önskar att vi ska få en fin sommar och en fin semester. Jag önskar att magsjukan ska hålla sig borta från oss. Jag önskar att Gud ska hålla oss i sin hand.

Nu kära vänner, går vi in i ett nytt decennium. Låt oss vandra vidare med mycket kärlek, ödmjukhet och värme för varandra. Världen behöver det. Vi behöver det.

Må vägen komma dig till mötes
Må du alltid ha medvind
Må solen värma ditt ansikte
Må regnet falla mjukt över dina ängar
Tills vi möts igen –
Må Gud hålla dig i sin hand