Skurna pepparkakor

20131005-195630.jpg

Visst kan man äta kryddiga, knapriga pepparkakor året runt!
Men det är nog inte många som vill eller orkar kavla och stansa ut grisar och granar mer än till jul – om ens det. De här skurna pepparkakorna med mandel är inte världens snyggaste men superlätta att baka och väldigt, väldigt goda.

Ca 100 st

250 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 påse pepparkakskryddor
1 påse (50g) skalad och hackad mandel
7 dl (ca 425g) vetemjöl
1/2 msk bikarbonat

Rör ihop smör, socker och sirap. Blanda alla de torra ingredienserna och tillsätt dem i smeten. Arbeta ihop till en deg. Dela degen i tre delar och rulla dem till rullar, ca 5 cm i diameter och 20 cm långa. Rulla in varje del i plastfolie och platta till dem så att de blir rektangulära. Lägg in dem plant i kylskåpet i minst 1 dygn.

Skär skivor, ca 4 mm tjocka och lägg upp dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 8 minuter. ”Torka” gärna kakorna på eftervärmen i ugnen, kanske över natten.