Ingefärspäron med kardemummagrädde

20131005-194657.jpg

En gammaldags dessert som passar extra bra till allahelgona, advent och jul.

4 port

4 päron
Saft från 1 citron
1 bit färsk ingefära
2 dl strösocker
2 dl vatten

Koka upp vattnet. Skala och skiva ingefäran tunt. Tillsätt den i vattnet och sedan citronsaften. Låt sjuda i 20 minuter. Lagen ska ha en kraftig ingefärssmak.

Skala och dela päronen på mitten. Ta ur kärnorna, men behåll kvisten. Lägg päronen i lagen och sjud i ca 10 minuter. Lägg över päronen i en väl rengjord glasburk (eller skål) med lock och häll den silade lagen över. Låt gärna stå 1 dygn innan servering. Päronen håller ca 1 vecka i kylskåpet.

Kardemummagrädde:
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma

Vispa grädden lätt tillsammans med vaniljsocker och kardemumma.

Servera päronen med kardemummagrädde och ev vaniljglass. Pepparkakor smakar extra gott till.

Obs! För att veta att glasburken är helt ren bör den efter diskning sköljas ur med kokhett vatten.