Saffransskorpor med mandel

20131123-224024.jpg

Söta skorpor som smakar gott i adventstider.

40-50 st

100 g extrasaltat smör
1/2 g saffran, 1 pkt
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 dl sötmandel
2 ägg

Smält smör ihop med saffran och låt svalna. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke, gärna en matberedare. Om man blandar i en vanlig bunke bör man hacka mandeln grovt först, men kör man med knivar i en matberedare blir den lagom hackad ändå. Tillsätt sedan smöret och sist äggen. Blanda ihop till en smidig deg.

Dela degen i tre delar och rulla ut dem till längder som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till längderna lite. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 25 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 100 grader. Skär längderna i ca 1 1/2 tjocka skivor. Sätt in i ugnen igen och torka skorporna i minst 1 timme. Efter en liten stund när skorporna torkat till lite kan man sära på dem. Låt dem sedan stå kvar i ugnen på eftervärmen i flera timmar, gärna över natten.