Må bra-tips


Tycker du också att den här vintern är ovanligt dyster?

Jag brukar ha svårt för att hålla humöret uppe den här årstiden. Det känns som om alla solvitaminer från sommaren är helt slut. Naglarna går sönder, håret är stripigt och huden rynkar sig av torka. Vi är aldrig så fula som under den här årstiden. Bleka och glåmiga går vi och längtar efter våren och börjar planera sommarsemestern. Om vi har snö och sol blir vinterdagarna otroligt mycket lättare, men under den här mörka, stormiga och regniga vintern är det verkligen lätt att hålla sig för skratt. Vi matas dessutom med nedslående nyheter som gäller coronavirus, bombningar, översvämningar, klimatförändringar o.s.v. Jag tror att  många av oss kommer att minnas den här vintern som mörk och dyster. Det är lätt att få ångest för både det ena och den andra.

För att jag inte ska blir deprimerad tänker jag noga på vilka böcker jag läser, vad jag ser för TV-serier och filmer och vilka jag umgås med. Jag vill inte utsättas för mer spänning i vardagen, utan väljer att se och läsa glada och mysiga TV-serier och böcker. På onsdag ska jag gå på teater med två kompisar och för ett par veckor sedan var jag och dottern på SPA. Man måste ju inte göra saker som kostar pengar, (SPA-upplevelsen var min födelsdagspresent) utan ett bastubad eller en mysig TV-kväll med barnen kan göra underverk. Jag är också noga med att sova ordentligt, motionera och äta nyttigt. Men självklart måste man få mysa med fika, godis och Mello-chips också förstås!

Ett bra tips är att ha en liten bok på sängbordet. Jag köpte mig en snygg almanacka i vilken jag varje kväll vid läggdags skriver TRE positiva saker som har hänt under dagen. Förra veckan hade jag en riktig skitdag och då kunde jag inte komma på någonting alls att skriva, men annars har jag varit konsekvent och skrivit ner tre saker varje kväll, även om det ibland har varit svårt. Det har inte varit några märkvärdiga saker, utan helt vardagliga som t.ex. ”Bra dag på jobbet”, ”Solig promenad med vovvarna”, ”Lagat supergod kvällsmat”, ”Hade ett mysigt samtal med X” eller ”Mellomys med X”. Det är bra att tänka på det positiva i livet innan man somnar.

Lycka till! Nu är det bara att bita ihop och stå ut tills våren kommer! Ta hand om dig!