Köttfärsgratäng

God och lättlagad gratäng. Den tar ganska lång tid på sig i ugnen, men när man har kommit så långt sköter den sig själv. Finns det tacofärs över efter helgen? Passar utmärkt i den här gratängen!

4 port

8-10 potatisar (av en mjölig sort)
1 gul lök
400 g nötfärs
1 dl chilisås
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
Grillkrydda
Salt
Svartpeppar
Oregano
2 dl riven gratängost

Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Gör likadant med löken.
Stek köttfärsen och krydda den med grillkrydda och chilisås.
Häll en skvätt grädde i botten på en gratängform. Varva sedan potatis, lök och köttfärs i formen. Börja och sluta med potatis. Krydda med salt, svartpeppar och oregano.
Häll grädde blandat med mjölk över potatisen och kryddorna. Strö därefter över den rivna osten.
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i minst 1 timme, kanske upp mot 1½ timme. Sätt in en plåt över gratängen om osten börjar bli för mörk. Potatisen ska vara helt mjuk när den är färdig.
Låt gärna gratängen stå i 10-15 minuter innan servering.
Servera med en fräsch sallad och ett gott bröd eller knäckebröd. Det kan också passa med en kall sås till, tex tzatziki.