Kålsoppa med köttfärs

IMG_5134

God, nyttig och billig soppa! En klassiker och barndomsfavorit som kryllar av vitaminer. 

Ca 6 port

500 g vitkål
2 grovrivna morötter
smör till stekning
ljus sirap
soja
ca 1 liter vatten
2 st tärningar grönsaksbuljong
svartpeppar
salt
300 g köttfärs
grillkrydda
persilja

Strimla vitkålen eller skär den i små bitar. Stek den sedan med smör på i en stekpanna svag värme, tills den blivit mjuk och genomskinlig i färgen. Blanda även i den strimlade moroten. Ringla sirap och lite soja över kålen mot slutet. (Det blir ganska mycket kål, så du behöver troligtvis steka den i omgångar.) Häll sedan över kålen i en stor gryta och fyll på med vatten, buljongtärningar, salt och peppar. Koka soppan i ca 30 min. Stek under tiden köttfärsen med smör i en stekpanna och krydda den med grillkrydda. Häll i köttet i grytan mot slutet av koktiden och smaka av soppan. Garnera med persilja och servera med ett gott bröd.

Tips! Jag brukar koka en jättestor gryta med kålsoppa och sedan frysa in den dels i lunchlådor och dels större lådor med lagom mängd för hela familjen. Älskar att ha färdig soppa att bara värma. Såååå gott!

Vill du ha en vegetarisk soppa kan du strunta i köttfärsen eller byta ut den mot vegofärs.