Gyllene saffransbullar


Mjuka, luftiga bullar med saffranssmak och fyllning av smör, socker och kardemumma. Mumma! Passar perfekt till adventsfikat!

50-60 st

Deg:
1 liter röd mjölk
1/2 dl vispgrädde
100 g jäst för söta degar
1 g saffran
250 g extrasaltat rumsvarmt smör
3 dl strösocker
ca 2,5 liter vetemjöl special

Fyllning:
250 g extrasaltat rumsvarmt smör
strösocker
mald kardemumma

Pensling:
2 ägg
en skvätt mjölk
ev hackad sötmandel

Värm mjölken fingervarm. Blanda mjölken med grädde, jäst och smör i en degblandare/assistent. Stöt saffran tillsammans med en tsk strösocker i en mortel och häll i degblandningen. Tillsätt strösocker och till sist mjölet, lite i taget. Det är viktigt att degen inte blir för torr, så ta inte i för mycket mjöl. Arbeta degen länge, gärna minst 5 minuter. Det gör inget om den är lite lös. Låt sedan degen jäsa i ca en timme. Ta upp ungefär 1/3 av degen i taget på bakbordet och knåda in lite mer mjöl. Dela i två delar och kavla ut en rektangel, med mjöl under. Bred ut smör, strö över ett jämnt lager med strösocker och kardemumma och rulla ihop rektangeln till en lång rulle. Skär i lagom stora bitar och lägg med snittytan upp i bullformar på en bakplåt. Lägg en bakduk över och låt jäsa i ca 20 minuter.

Vispa ägg med en liten skvätt mjölk och pensla bullarna. Strö ev hackad mandel över. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 minuter. Låt dem sedan svalna på ett galler under en bakduk.

Vill du ha laktosfria eller helt mjölkfria bullar är det bara att byta ut mjölk och smör till en annan sort.

Pudra gärna florsocker över bullarna innan servering!