Fullkornspepparkakor med ädelostkräm

20131119-211928.jpg

Stora, knapriga pepparkakor som bör njutas med goda ostar eller en smarrig ädelostkräm. Perfekt till äppelglöggen och päronmarmeladen!

ca 60 st

1 dl vatten
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
150 g smör
1/2 dl ljus sirap
1 påse pepparkakskryddor
8 dl dinkelmjöl fullkorn
2 tsk bikarbonat

Koka upp vatten och strösocker. Tillsätt smöret, sirapen och pepparkakskryddorna. Rör om tills smöret har smält. Blanda i mjölet och bikarbonaten. Lägg degen i en plastlåda med tätslutande lock och låt vila i kylen i minst 1 dygn.

Kavla ut den rumstempererade degen på mjölad arbetsbänk (eller mellan två bakplåtspapper) och stansa ut stora pepparkakor. Grädda på en bakplåtspappersklädd plåt mitt i ugnen i 200 grader i ca 8 min.

Låt gärna kakorna stå kvar i ugnen under natten för att verkligen torka till.

Ädelostkräm:
Blanda samman 1 dl mascarpone med 100 g ädelost. Låt stå och gotta till sig en stund innan servering.