Champinjoncrepes

20130407-190057.jpg

Lite pilliga att göra, men ack så goda att äta för både stora och små.

Det går utmärkt att förbereda crepen i förväg. Passar perfekt till kvällsrätt.

8 st stora crepes

Pannkakssmet:
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
Flytande margarin till stekning

Svampstuvning:
2 stora burkar skivade champinjoner (och/eller kantareller)
(spara 2 dl av svampspadet)
Flytande margarin till stekning
4 msk vetemjöl
2 dl mjölk
Ev en liten skvätt grädde
Salt
Svartpeppar
1 tsk kantarellfond
Ev hackad färsk persilja

2 dl riven ost

Pannkakssmet:
Börja med att blanda mjöl och salt och vispa sedan ner mjölken till en slät smet. Vispa sist i äggen, ett i taget. Låt sedan smeten stå en stund, gärna minst en timme, för att mjölet ska svälla. Vispa igen och stek tunna pannkakor med margarin i en medelstor stekpanna.

Svampstuvning:
Häll av champinjonerna, men spara 2 dl av spadet. Stek svampen i margarin tills det knäpper i dem. Strö över mjölet och häll sedan på mjölken medan du vispar så att det blir en jämn smet utan klumpar. Häll på svampspadet samt ev grädde och fortsätt vispa. Smaksätt med salt, peppar och fond. Låt småkoka några minuter. (Stuvningen ska vara tjock i konsistensen för att inte rinna ur crepen.) Smaka av. Tillsätt gärna hackad persilja, det höjer smaken ännu ett snäpp.

Lägg en pannkaka på bordet. Klicka ut en sträng med stuvning ganska långt ner på pannkakan och rulla ihop den. Lägg den med skarven nedåt i en ugnsfast form. När alla crepen är färdiga strör du riven ost över och gratinerar dem i ugnen i 200 grader ca 15 minuter.

Servera gärna med en råkostsallad och en klick keso.

Naturligtvis är det godare om man har tillgång till färsk svamp. Mina egenplockade trattisar var slut i frysen, så den här gången fick det bli burkchampinjoner. Självklart går det bra att byta ut svampstuvningen mot t.ex. skink- räk- eller spenatstuvning.