Broccolisoppa

20131227-170918.jpg

En krämig och nyttig soppa som inte bara passar tilll lunch och kvällsmat, utan som man även kan servera som förrätt. Skeda då gärna upp den i en liten portionsskål eller kanske en vacker mugg eller kaffekopp?

4-6 port

5 potatisar av mjölig sort
1 morot
1 gul lök
Smör eller margarin till stekning
250 g färsk broccoli
1 l vatten
1 dl grädde
Ca 4 msk grönsaksfond
Salt
Vitpeppar
Ev 1 dl riven, lagrad ost eller en bit ädelost

Skala och skiva potatis, morot och lök i tjocka skivor. Stek dem försiktigt några minuter i en stor gryta utan att de får färg. Slå på vatten samt grönsaksfond. Låt koka i ca 15 minuter. Skär broccolin i små buketter och tillsätt dem i grytan. Låt koka ytterligare ca 15 minuter tills allt har blivit mjukt. Mixa med en stavmixer till en slät soppa. Tillsätt grädde samt ev mer vatten ifall soppan känns för tjock. Låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.

Vill man ha en lxigare soppa kan blanda ner riven ost eller smulad ädelost strax innan serveringen.

Servera soppan med t.ex. vitlöksbröd.