Augusts mexikanska soppa


Värmande, kryddstark grönsakssoppa med goda korvslantar.

ca 4 port

4-6 potatisar av fast sort
2 röda paprikor
1 chili
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör eller margarin att steka i
2 dl röda linser
3 chorizokorvar
2 msk kalvfond
salt
svartpeppar
½ tsk sambal oelek
2 msk chilisås
ca 1 l vatten

Skala potatisen och skär i fina bitar. Gör likadant med paprika, lök och chili. Stek alltsammans i lite smör eller margarin på svag värme, det ska inte ta färg. Slå sedan på linser och vatten. Smaksätt med kalvfond, salt, peppar, sambal oelek samt chilisås. Låt småkoka ca 30 minuter, tills allt är mjukt. Kanske behövs lite mer vatten? Smaka av. Skär chorizo-korvarna i slantar och tillsätt dem i soppan. Låt koka upp igen. Servera gärna med ett gott bröd och en klick lätt creme fraiche i soppan.