Apelsinglaserade revben – spareribs

20130412-193940.jpg

Man behöver en stor gryta och gott om tid, men låt inte det avskräcka dig från att laga de här superläckra ”ribsen”.

4 port

Ca 1200 g tunna revben
Vatten
1 st gul lök
Salt
Hel svartpeppar
3 msk grönsaksfond

Glaze:
1/2 dl rapsolja
1/2 dl soja
1 msk apelsinmarmelad
1 msk tomatpure
1 tsk salt
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk mald vitpeppar

För att köttet ska bli mört och fint behöver man koka det först. Koka upp några liter vatten i en stor, rejäl gryta tillsammans med lök, salt, pepparkorn och fond. Lägg i revbenen och låt dem koka i 45 – 60 minuter. (Om det är svårt att få plats med köttet kan du dela dem mitt itu.)

Glaze:
Blanda alla ingredienser väl och låt stå en stund. Se till att marmeladen löser upp sig.

Ta upp köttet ur grytan och låt vattnet rinna av. Dela det i mindre bitar (mellan benen) och pensla varje bit med glaze. Var noga med att det blir glaze på alla sidor. Griljera sedan långt upp i ugnen i 200 grader ca 15 minuter.

Man kan naturligtvis grilla ”ribsen” ute på grillen i stället för i ugnen.

Smakar gott tillsammans med en fräsch sallad, coleslaw, barbecue sauce och någon sorts god potatisrätt.