Amerikanska dinkelpannkakor

20130414-190859.jpg

Små, goda, tjocka pannkakor som smakar ljuvligt till frukost eller brunch på söndagsmorgonen.

10 st

1 ägg
2 1/2 dl filmjölk
2 dl dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk socker
1 msk rapsolja
Flytande margarin till stekning

Tillbehörstips:
Lönnsirap
Smör
Blåbärssylt
Färska bär

Vispa upp ägget och blanda i filmjölken. Tillsätt därefter de torra ingredienserna blandade med varandra. Tillsätt oljan sist. Vispa till en jämn och fin, lite tjock smet. Låt den stå några minuter.

Värm margarin i en stekpanna och klicka ut smeten till små pannkakor. Stek dem på medelstark värme och vänd dem några gånger. Pannkakorna ska vara gyllenbruna.

Smaken är väldigt olika hur man vill äta sina amerikanska pannkakor. Många vill hälla lönnsirap på dem och kanske en klick smör. Andra vill ha blåbärssylt till ett färska hallon.

Obs! Det är väldigt gott att byta ut filmjölken mot smaksatt fil eller yoghurt, t.ex. blåbärsfil eller vaniljyoghurt. Man kan också blanda färska blåbär direkt i smeten. Supergott!

De passar som sagt bäst till en stadig frukost eller brunch men också som mellanmål. Man kan dessutom steka dem över öppen eld ute i skogen. Det gjorde vi idag och det var väldigt gott och mysigt! (Den kladdiga disken som kom med hem var förstås inte lika mysig.) lycka till!