Vegobullar med gula ärter och grönkål


Supergoda och supernyttiga vegobullar med svenska gula ärter som bas! Fulla av proteiner och vitaminer. 

6-8 port

500 g gula ärter
2 gula lökar
2 grönsaksbuljongtärningar
250-300 g fint skuren färsk grönkål
2 finrivna morötter
salt
svartpeppar
4 msk maizena
2-3 dl ströbröd
smör eller olja till stekning

Lägg ärterna i blöt i minst 12 timmar, enligt förpackningen. Byt vattnet och koka dem på medelstark värme tillsammans med lök och buljong i en stor gryta, i ca 1 timme. Häll av vattnet, skölj med kallt vatten, släng löken och låt ärterna svalna.

Stek grönkålen i smör eller olja på svag värme, tills den blir mjuk men inte får färg. Salta och peppra. Ta lite grönkål i taget, det är svårt att få plats i stekpannan annars. Undvik stora bitar av stammen. Låt svalna. Mixa eventuellt grönkålen efter stekning för att få den ännu mer finfördelad. Grönkålen ger bullarna en god konsistens och textur.

Mixa ärterna i en matberedare eller med en stavmixer. Det gör inget om det är lite bitar och skal kvar, det är bara gott. Blanda noga med grönkål, finriven morot och maizena. Smaka av med salt och peppar. Rulla bullar med lätt hand. Rulla dem i ströbröd och stek i smör eller olja. Vänd bullarna försiktigt med hjälp av två matskedar. De ska bli gyllene och lite frasiga i ytan.

Tips! Bullarna passar väldigt bra som ett vegetariskt alternativ på julbordet. Smakar jättegott tillsammans med gräddstuvad grönkål (se recept här på bloggen).

Om du tycker det är svårt att rulla bullar, så är det lättare att göra små minibiffar, s.k. ”buffar”.