Tekakor

20131121-211606.jpg

Luftiga tekakor som passar extra gott till olika soppor och grytor.

16 st

50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl flytande margarin
1 tsk salt
2 msk honung
3 dl havregryn
Ca 8 dl vetemjöl special
Ev 1-2 dl solroskärnor

Pensling:
1 dl mjölk

Smula jästen i en bunke, gärna en assistent. Värm mjölk och margarn till 37 grader och häll över jästen. Rör om tills jästen löst sig.

Blanda ner salt, honung, havregryn, ev solroskärnor samt vetemjöl lite i sänder. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i minst 45 minuter.

Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Rulla till två rullar som du sedan delar upp i åtta delar vardera. Rulla varje del till en bulle och kavla ut den till en rund platta ca 10 cm i diameter. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och nagga dem med en gaffel. (Tekakorna drar ihop sig lite när de läggs på plåten.) Låt jäsa i 20-30 minuter.

Pensla med mjölk och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter, tills de fått fin färg.