Tekakor

apr
2020
23

Skapad av under Bakning, Recept


Lättbakade, luftiga tekakor som passar perfekt till mellis eller kvällsmat. Smakar gott med en smakrik ost och en fruktig marmelad till.

ca 20 st

50 g jäst
5 dl vatten
1 dl havregryn
2 tsk salt
1/2 dl kak- och brödsirap med honung
1/2 dl flytande smör och rapsolja
ca 5 dl fullkornsvetemjöl
ca 5-7 dl specialvetemjöl

Börja med att koka ihop en gröt på 2,5 dl vatten och havregryn. Låt småkoka på svag värme i 5-10 minuter till en krämig gröt. Blanda sedan i resten av vattnet samt salt, sirap och smör/rapsolja. Låt svalna till fingervarmt. Smula sönder jästen i en degbunke och häll över grötblandningen. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta några minuter tills degen har en fin konsistens. Den ska vara någorlunda lös, men inte klibba i kanterna på degbunken. Täck över bunken med ett lock eller plastfolie och låt stå och jäsa i minst 1 timme. Häll ut degen på bakbordet, dela den i två delar och knåda in lite mjöl. Kavla ut degen till ca 1 cm tunna plattor och stansa ut runda kakor med hjälp av t.ex. en skål eller ett lock. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och nagga med en gaffel. Låt jäsa under en bakduk i 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 12 minuter tills tekakorna får fin färg. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk. Göttgött!

Obs! Jag tycker att kak- och brödsirap med honung är jättegod, men det går naturligtvis att använda vanlig baksirap eller honung i stället.