Sommarpaj med fläderkräm och färska jordgubbar


En somrig paj med en härligt frisk och len fyllning smaksatt med fläder och rikligt dekorerad med färska jordgubbar. Perfekt nu på sommaren!

4-6 port

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör, gärna extrasammanträden
3 msk vatten
1 msk strösocker

Fyllning:
3 äggulor
1 msk majsstärkelse
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
4 dl vispgrädde
2 msk strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Garnering:
1 liter färska jordgubbar
citronmeliss

Börja med degen: mixa ihop alla ingredienser, gärna i en matberedare. Arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut den i en liten pajform, ca 23 cm i diameter. Ställ in i kylskåpet i minst en timme. Nagga pajdegen med en gaffel. Grädda den i mitten av ugnen i 299 grader i ca 25 min. (Du kan förbereda degen i förväg, t.ex. dagen innan, och låta pajformen stå i kylskåpet.)

Rör ihop äggulorna med majsstärkelsen i en kastrull. Tillsätt flädersaften och hälften av vispgrädden. Sjud krämen försiktigt på svag värme tills den tjocknar. Vispa hela tiden. Blanda i strösocker, vaniljpulver och salt. Låt den svalna och låt sedan stå i kylskåpet i minst en timme. (Du kan förbereda krämen i förväg, t.ex. dagen innan, och låta den stå i kylskåpet tills det är dags att montera pajen.)

Vispa resten av vispgrädden och blanda den försiktigt med krämen. Bred ut i pajformen. Garnerna med jordgubbar och citronmeliss.

Servera gärna pajen tillsammans med vaniljglass.

OBS! Vill du ha en större paj, till fler personer så multiplicera receptet med 1,5.