Släta smörbullar med kardemumma

20130724-204452.jpg

Ibland är det gott med släta bullar utan fyllning. De här godingarna med smak av kardemumma är perfekta att ha med sig på utflykten.
Kesellan i degen gör att bullarna blir lite lättare och saftigare. Obs! De passar också utmärkt till att göra semlor på!

Ca 40 stora bullar

400 g smör
8 dl mjölk
2 dl kesella
100 g jäst för söta degar
2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
3 dl vit baksirap eller strösocker
Ca 2,5 l vetemjöl special

Till pensling:
1-2 ägg
1 msk mjölk

Smula jästen i en bunke, helst assistent. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken samt kesellan. Värm vätskan till 37 grader och häll den därefter över jästen. Låt jästen lösas upp och tillsätt salt samt kardemumma. Häll därefter i sirapen och sedan mjölet lite i sänder. Arbeta degen en god stund och tillsätt mjöl tills du får en slät och fin deg som släpper i kanterna. Låt jäsa med plastfolie över bunken i minst 45 minuter. Peta lite på degen ibland ifall den pöser över.

Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Rulla ut fyra längder och skär lagom stora bitar som du med kupade händer rullar till runda bollar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter. Vispa ägg med mjölk och pensla bullarna. Grädda i 200 grader ca 10 minuter. Låt bullarna sedan svalna på ett galler under en bakduk.