Silltårta

20140413-201351.jpg

En god silltårta till vår- eller sommarfesten! Passar bäst som förrätt eller på en buffe’ bland andra rätter.

Görs med fördel kvällen innan. Jag tycker det är charmigt att behålla brödskivorna som de är. Då blir tårtan lite bullig. Vill man ha en snyggare tårta med raka kanter är det bättre att skära brödskivorna rakare. Då kanske det går åt lite mer bröd.

8-10 port

1 st skivad kavring (ca 500 g)

4 st hårdkokta ägg
1 burk matjesill eller löksill
4 dl creme fraiche
2 pkt a’ 200 g Philadelfiaost med gräslök
1 tsk strösocker
2 msk senap
Salt
Vitpeppar

Garnering:
Skivor av gurka, tomat, rödlök och citron.
Gräslök
Dill
Svartpeppar

Låt sillen rinna av. Blanda under tiden creme fraiche med Philadelfiaost. Smaksätt med socker, senap, salt och peppar. Låt stå i kylskåpet en stund och smaka sedan av. Dela upp i två olika skålar. Hacka sill och ägg och tillsätt i den ena skålen. Blanda väl.

Lägg 6 brödskivor som en botten på ett fat. Lägg på hälften av sillsmeten. Lägg sedan ett lager till med bröd och smet och därefter bröd längst upp. Bred därefter ostsmeten som är kvar ovanpå tårtan och på kanterna. Packa in i plastfolie och låt stå i kylskåpet över natten.

Garnera strax innan servering med grönsaker, gräslök och dill. Mal lite svartpeppar över.