Selfies-mammor

Häromdagen på stranden fick jag syn på henne – den självklara sociala medier-representanten för oss medelålders, svenska kvinnor.

En söt mamma i dryga 35-årsåldern klädd i snygg bikini, matchande scarf i håret och stora solglasögon. Perfekt outfit helt enkelt. Helt ogenerat satt hon mitt bland alla solbadande människor, vänd med ryggen mot sjön och tog några selfies med sin mobil. Naturligtvis med ansiktet i en väl inövad pose. Med ett mystiskt Julia Roberts-leende på läpparna (ni vet det där då hon inte visar tänderna). Sedan ropade hon på sina små barn och ville att de skulle ”vara med på en selfie!”.

Är det någon mer än jag som har tröttnat på att mitt fb-konto och Instagram just nu fylls av vackra vänners tillrättalagda och filtrerade selfies, samt även bikinbilder och kroppsdelsfoton? Med perfekt hy och makeup, tjusiga håruppsättningar, långa (lös?)ögonfransar och lite lätt putande läppar visar vi upp en något förbättrad bild av våra ansikten än vad verkligheten egentligen erbjuder. (Själv tycker jag att vi är sötare och charmigare utan filter och stela leenden och det finns många av mina vänner som lägger ut superfina, oretuscherade bilder också!) Vi har väl alla en favoritsida som vi helst visar upp mot fotografen och nu verkar de flesta även ha hittat en favoritpose för selfies. När övas de in? Efter tandborstningen? Vad är det som har hänt med oss? Varför kan vissa av oss inte få nog av att visa upp oss? Varför verkar det vara ett kvinnligt fenomen? Har de forna ”Latte-mammorna” förvandlats till (mjölk- och glutenfria) ”Selfies-mammor” i samma veva som vi fick smartphones? Hur är det för våra barn att växa upp med sociala medier och alla dessa cyberfoton av dem och deras föräldrar? Man kan ju undra. Jag hoppas innerligt att den här perfektautseendefixeringen och bildexponeringen som råder just nu inte ger nästa generation ätstörningar och dåligt självförtroende – så som många av oss 70/80-talister fick av att höra på våra mammors ständiga prat om bantning och onödiga kalorier som satte sig på låren. Några fick dessutom följa med sina mammor till Viktväktarna -grrr. (Godisförbud samt alla märkliga dieter som var och varannan tillämpar nu förtiden vare sig de behöver det eller inte, får jag skriva om vid ett senare tillfälle). Jag vet själv inte hur jag ska göra. Finns det något rätt eller fel? I början när jag startade med fb var jag rädd för att lägga ut bilder på mina barn, men nu fyller de i stort sett min status-kvot. Mitt liv kretsar ju kring dem.

Jag kan tycka att det är lite härligt och uppfriskande med bikinibilder! Kul att det finns någon som vågar. (OBS! Jag vill dock inte behöva se för mycket tutte i för liten kupa! Det tycker jag är pinsamt!) Men det är bara mina smala vänner som visar sådana foton. Och som då får en massa kommentarer som ”Fina du!”, ”Snygging!” och ”❤️❤️❤️”. Visst är man vacker och underbar även om man inte har platt mage och långa, brunbrända ben? Eller? Jag funderar på vilka kommentarer jag skulle få om jag visade upp mig precis som jag är. En riktigt smaskig badbild med solen som strålkastare och havet som bakgrund. Vilken chock! Jag som har en missprydande övervikt, degig kejsarsnitts-mage, behåring likt KingKong och benen fulla av blånader och operationsärr. Jag tror att de flesta skulle tycka synd om mig, att jag vore sorglig som exponerade mig och lade ut avslöjande foton på mig själv. (”Att hon kan med!”) Tyvärr är jag inte lika modig som Mia Skäringer, som vågar visa upp sig i bara underkläder för sin publik. Om så vore fallet hade jag velat testa genom att göra en personlig fb-undersökning med att som sagt lägga ut badbilder på mig själv. Det hade varit så intressant, men – det vågar jag inte.

Jag tycker att vi alla ska vara stolta över oss själva och visst kan det väl vara roligt och upplyftande med att vi har modet att visa upp foton av oss själva? Förhoppningsvis hjälper det att göra våra barn till storsinta människor med starka självförtroenden som delar ut komplimanger åt höger och vänster.

Så du min vackra vän, du är underbar – men var rädd om dig!❤️❤️❤️

Ps. Det kändes väldigt onaturligt och genant att ta denna selfie! Inte blev jag snygg heller, trots filter. Naturligtvis kom det en tjej som såg vad jag höll på med. Antagligen bloggar hon om mig just nu.