Saltad smörkola

IMG_7528

Ni som följer mina recept vet att jag har en förkärlek till att salta det söta och tvärtom. Naturligtvis är det för att förhöja smakerna. Här kommer en spännande variant på den klassiska julsmörkolan.

ca 60 st

100 g extrasaltat smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Smaksättning 1:
1 msk citronsaft
finrivet skal från 2 ekologiska citroner

Smaksättning 2:
2 msk kakao

Garnering:
flingsalt eller salt från kvarn

Koka ihop alla ingredienser i en tjockbottnad gryta. Om du väljer citronkolan, ska du vänta med citronskalet till slutet. Låt småputtra utan lock tills smeten blir tjockare och tjockare. Rör då och då. Det är färdigt när temperaturen är 125 grader eller du kan göra sega kulor i kallt vatten (kulprovet). Det går inte att säga hur lång tid det tar, för det beror på grytan. I min gryta behöver smeten koka i ca 25 minuter. Är det citronkolan du kokar ska du nu tillsätta citronskalet. Häll sedan upp smeten i knäckformar, eller i en kakform klädd med bakplåtspapper. Strö över smulat flingsalt eller malt kvarnsalt. Låt stelna i rumstemperatur och skär eller klipp i rutor om du har hällt ut smeten. Förvara i kylskåpet med smörpapper runt om ellermellan kolorna.