Saffransbullar i långpanna


Det här är inte världens snyggaste bullar, men de är otroligt goda! Mjuka, luftiga och lagom söta. De smälter som smör i munnen. Superenkla att baka, men med lyxiga ingredienser. Perfekt till adventsfikat…

36 stora bullar

1 l gammaldags mjölk
100 g jäst för söta degar
1 g saffran
1 tsk strösocker
300 g rumsvarmt extrasaltat smör
1 dl rapsolja (gör degen mjuk och lättarbetad)
1 tsk salt
2 dl vit sirap
ca 2,8 l eller 1,7 kg vetemjöl special

Fyllning:
200 g rumsvarmt extrasaltat smör
200 g riven mandelmassa
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk kanel + ev extra kanel

Garnering:
1 ägg
1 msk mjölk
100 g hackad mandel

Värm mjölken till fingervarmt. Smula jästen i en degbunke (gärna bakmaskin/assistent), häll på mjölken och tillsätt smöret i klickar. Rör runt tills jästen löst sig. Mortla saffran i 1 tsk strösocker för att smak och färg ska komma fram. Tillsätt saffran, olja, salt och sirap i degvätskan. Fortsätt röra runt. Tillsätt därefter mjölet, lite i sänder. Arbeta ihop till en smidig deg. Degen ska släppa från bunkens sidor. Arbeta gärna i ca 10 minuter. Täck med ett lock eller plastfolie. Låt jäsa i minst 1 timme. Peta lite på degen om den håller på att svämma över.

Mixa ihop fyllningen, gärna i en matberedare.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Kavla ut till en stor rektangel, dubbelt så stor som en långpanna. Bred ut fyllningen jämnt över hela degen. Gillar du kanel kan du strö över ett extra lager med kanel. Vik ihop degen dubbelt. Lägg ett bakplåtspapper i en stor långpanna och smörj med flytande smör eller margarin. Lägg degplattan i långpannan och tryck ut den ända ut i kanterna. Skär 6 X 6 rutor och klipp ett jack diagonalt i varje ruta. Lägg en bakduk över och låt jäsa i ca 30 minuter. Vispa ägg och mjölk. Pensla vetebrödet med ägg och strö rikligt med hackad mandel över. Grädda näst längst ner i ugnen i 175 grader i ca 50 minuter, tills vetebrödet har fått fin färg. Ta ut långpannan och lägg en bakduk över. Låt svalna. Efter en stund kan du skära vetebrödet i ca 6 delar och lägga upp på ett galler med hjälp av en stekspade. (Ta bort bakplåtspappret.) Lägg en bakduk över och låt svalna.

Skär vetebrödet till bullar. Pudra florsocker över innan servering.

OBS! Om du vill ha mindre och fler bullar kan du självklart dela upp degen på två långpannor istället, antingen två mellanstora eller en stor och en mindre. Då blir bullarna inte lika höga, men lite lättare att skära och kanske även lite snyggare. Minska tiden i ugnen med ca 10 minuter.