Rotfruktsgratäng

20140205-204749.jpg

En rustik gratäng som passar extra bra till grillad kyckling och stekt kött.

Ca 4 port

300 g potatis av mjölig sort
500 g rotfrukter, t.ex. palsternacka, morot,
kålrot, persiljerot, jordärtskocka
Ev 1 gul lök
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Salt
Svartpeppar
Ev Oregano
Ströbröd
Flytande margarin

Skala potatis och rotfrukter och riv dem grovt. Strimla ev lök och fräs den försiktigt i lite flytande margarin så att den blir mjuk men inte tar färg. Häll grädde i botten på en rymlig, ugnsfast gratängform. Häll sedan i potatis, rotfrukter och lök, blandat med varandra. Salta och peppra. Krydda ev med oregano. Blanda grädde och mjölk och häll blandningen över formen så att saltet och kryddorna rinner ner bland rotfukterna. Strö på ströbröd och ringla flytande margarin över. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader ca 1 timme, kanske längre tid. Gratängen ska bli mjuk och krämig. Låt den gärna stå ute i ca 10 minuter och ”vila sig” innan servering.

Servera med en grön, fräsch sallad.