Rårakor


Hösten och vinter är den svenska husmanskostens storhetstid – eller vad tycker du? Här är en klassiker, ät den som en vegetarisk rätt, eller tillsammans med stekt fläsk. Hur gott som helst!
Det här är ingen rätt som man enkelt lagar åt många, eftersom ”smeten” helst ska användas med en gång för att potatisen inte ska hinna mörkna. Dessutom är rårakorna godast att äta när de kommer frasiga direkt från stekpannan till tallriken. Använd fast potatis då den har mer stärkelse som håller ihop potatisen bättre under stekningen.

Beräkna per portion:

2-3 medelstora potatisar, av fast sort
1 krm salt
smör till stekning

Skala och riv potatisen grovt, gärna i matberedare. Blanda genast med salt. Låt inte ”smeten” stå för länge, då blir potatisen grå. Låt lite smör bli ljusbrunt i stekpannan och klicka i ca 1/2 ”smet” för varje råraka. Tryck till dem lite. Stek dem på medelvärme tills de är gyllene och frasiga, vänd dem ett par gånger. Servera genast. Smakar gott tillsammans med stekt fläsk, keso och rårörda lingon.