Raberberpaj


Sommarpaj med syrliga rabarber och söt pajdeg som smälter i munnen. Smakar ljuvligt med en tjock vaniljsås till…

Den här pajdegen blir inte knaprig, utan är mer lik mördeg och fyllningen är kryddad med en stänk av kanel och ingefära.

ca 6 port

500 g rabarber
malen kanel
malen ingefära
2 msk syltsocker
smör till att smörja formen med

Deg:
200 g rumsvarmt smör, gärna extrasaltat
1 dl muscovadosocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap

Skala och skär rabarber i tunna skivor eller bitar, beroende på deras tjocklek. Smörj en pajform och fyll den med rabarberna. Pudra över kanel och ingefära och strö därefter över ett par matskedar syltsocker.

Blanda de torra ingredienserna till degen. Arbeta ihop mjölblandningen med smöret, gärna i en matberedare. Tillsätt sirapen och blanda lite till. Fördela degen jämnt över rabarberna, i små klumpar.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 40 minuter. Om pajen ser mörk ut, kan du sätta en plåt över de sista 10 minuterna. Låt svalna.

Njut pajen tillsammans med vanlijsås eller vaniljglass.