Portionsbröd

De här bröden kan användas som tex fyllda utflyktsbröd eller hamburgerbröd. Passar väldigt bra ihop med laxburgare.

16 st

25 g jäst
2 tsk salt
1 tsk honung
6 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 dl råg- eller vetekross
2 dl grahamsmjöl
Ca 9 dl vetemjöl special + 1 dl till utbakningen

Smula ner jästen i en bunke tillsammans med hälften av vattnet och rör tills den är löst. Tillsätt salt, honung, olja och resten av vattnet. Tillsätt därefter de olika mjölsorterna och arbeta ihop degen. Arbeta degen i minst 3 minuter och se till att den blir lagom i konsistensen, inte för kladdig och inte för torr. Det är bättre att hälla på för lite mjöl än för mycket. Låt degen sedan jäsa i ungefär 1 timme, gärna med plastfolie över bunken. Peta på den ifall den håller på att jäsa över kanten. Tippa ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i först 4 delar som du sedan delar i ytterligare 4 delar. Rulla till små, runda bröd som du plattar till lite och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Jäs dem under en bakduk i 10–15 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader 10-15 minuter. Låt dem svalna på galler under en bakduk.