Pokè bowl med lax och räkor


Pokè bowl har blivit en riktig favorit här hemma! Här är en  smakrik, fräsch och krispig variant. Den innehåller massor av olika góa grejer! Lyx, lyx, lyx!

Det här är ingen maträtt som man snabbt slänger ihop mellan, jobb, träning och barnens aktiviteter. Den kräver en del planerande och förberedelser, men låt det inte avskräcka dig. Ingenting i tillagningen är svårt, bara roligt! Tänk på att koka riset i god tid så att det hinner svalna.  Förbered även marinaderna i tid, för de behöver stå en stund så att ingredienserna löser sig.

De flesta tillbehören och ingredienser finns i välsorterade mataffärer, men några får man handla i asiatiska affärer.

ca 6 port

Sushiris:
500 g sushiris
6,5 dl vatten
0,75 dl risvinäger
0,75 dl mirin
2 tsk strösocker
2 tsk salt

Börja med att skölja riset med kallt vatten flera gånger. Lägg det i blöt i ca 20 minuter och skölj det sedan igen. Låt rinna av. Blanda under tiden samman risvinäger, mirin, strösocker och salt. Häll sedan riset och vatten i en lagom stor gryta. Obs! Inget salt! Koka på svag värme i 18 minuter. Dra från värmen och låt stå i 15 minuter. Häll över riset i en skål och därefter vinägerblandningen. Blanda väl och låt svalna.

Obs! Det går bra att byta ut risvinäger, mirin och strösocker till sötad risvinäger som finns i asiatiska mataffärer.

Limepicklad morot:
2 morötter
2 msk limesaft
1 msk vatten
1 msk flytande honung
1 krm salt

Blanda samman limesaft, vatten, honung och salt. Låt stå en stund. Skala morötterna och riv dem grovt. Blanda ihop med limeblandningen. Låt stå en stund.

Marinerad lax:
190 g sushilax
2 msk japansk soja
2 msk rapsolja
1 msk flytande honung
2 msk limesaft
2 tsk riven ingefära
1/2 chilipeppar

Strimla chilin fint. Blanda samman soja, olja, honung, limesaft, ingefära och chili till en marinad. Låt stå en stund. Skär laxen i ca 2 cm stora bitar. Blanda med marinaden och marinera ca 15 minuter.

Andra tillbehör:
400 g räkor av god kvalitet
1 romansalladshuvud
1/2 gurka
250 g mango i bitar (finns i frysdisken)
250 g sojabönor (finns i frysdisken)
1 pkt algsallad (finns i asiatiska mataffärer)
1 brk inlagd ingefära
3  avokados
japansk soja

Garnering:
sesamfrön
2 salladslökar, strimlade
1 dl salta jordnötter, hackade
chilimajonnäs
färsk persilja eller koriander

Skölj och strimla salladen fint. Skär gurkan i tunna skivor. Skala och dela avokado. Lägg en portion ris i botten av stora matskålar/tallrikar. Lägg på sallad och därefter alla de andra goda tillbehören i små högar runt kanten. Strö sesamfrön på laxen. Sprid ut lite salladslök och jordnötter över hela tallriken. Ringla på chilimajonnäs och garnera med en kvist persilja eller koriander. Servera tillsammans med japansk soja.