Pizza

20140105-193812.jpg

Köpepizza i all ära, men hemmagjord är mycket godare! Det doftar dessutom väldigt hemtrevligt när man gräddar dem i ugnen.

3 stora pizzor, eller 6 små

Deg:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
4 msk olivolja
1 tsk salt
Ca 14 dl vetemjöl

Tomatsås:
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1/2 dl tomatpure’
1 burk a’ 400 g krossade tomater
1 msk strösocker
1 tsk salt
1-2 tsk svartpeppar
1 msk torkad oregano
Ev chiliflakes

Ca 500 g riven, lagrad ost
Torkad oregano

Förslag på pålägg:
Skinka
Salami
Köttfärsröra
Räkor
Rökt lax
Paprika
Ananas
Champinjoner
Oliver
Peperoni
Tomater
Rödlök
Squash
Bitar av mozarella
Färsk basilika och andra örter

Deg:
Smula jästen i en degbunke, gärna assistent och häll det fingervarma vattnet över. Lös upp jästen och tillsätt sedan olja, salt och mjöl, lite i sänder. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 60 minuter.

Tomatsås:
Under tiden som degen jäser kan du koka ihop såsen. Den blir godare om den får småkoka länge. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken utan att den tar färg. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt småkoka i ca 45 minuter, rör om då och då. Smaka av. Vill man ha såsen helt slät kan man mixa den med en stavmixer.

Dela upp degen i tre delar. Knåda delarna och kavla ut dem så att de täcker en plåt. Bred ett tunnt lager tomatsås över hela plattan, ända ut i kanterna. Lägg på önskat pålägg i fina bitar. Strö riven ost över samt torkad oregano. Om man vill kan man vika upp kanterna och pensla dem med lite olivolja. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i 200 grader ca 15-20 minuter.

Severa med en god pizzasallad (receptet hittar du här på bloggen).

Det går utmärkt att frysa in delar av pizzan för att ha till t.ex. mellanmål.

Obs! Orkar man inte koka egen tomatsås går det naturligtvis utmärkt att köpa färdig eller använda vanlig chilisås.