Oxrullader med champinjonsås

Det här är en lyxig och väldigt god maträtt som passar bra när du vill laga något lite extra.

4-6 port

ca 800 g lövbiff
smör till stekning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
3 dl vitt matlagningsvin
4 msk kalvfond
200 g färska champinjoner
2 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 msk vinbärsgelé
1 msk spad från inlagd gurka

Låt köttet ligga framme för att bli rumstempererat. Salta och peppra varje lövbiff. Rulla ihop dem till rullar och stick igenom en lång tandpetare eller ett avklippt grillspett i varje rulle. Stek dem i en stekgryta så att de får en fin, gyllene stekyta. Hacka löken och pressa vitlöken. Tillsätt dem i grytan och stek tillsammans med köttet några minuter. Häll på matlagningsvinet och kalvfonden. Låt småputtra i ca 30 minuter. Gör under tiden champinjonsåsen i en kastrull bredvid. Ansa och skär svampen i ”kvartar”. Stek i smör tills svampen har blivit lite mjukare. Sikta på mjölet och häll sedan på grädden. Låt sjuda till en krämig konsistens. Rör ofta. Smaksätt med salt, peppar, gelé och gurkspad. Smaka av och häll sedan på såsen i grytan.

Servera gärna köttet tillsammans med en god potatisrätt, t.ex. råstekt potatis och en fräsch, härlig sallad.

Obs! Tänk på att man ofta kan köpa mycket fint kött till rabatterat pris om det är ”kort datum” på. Jag går ofta och letar i hyllorna efter röda lappar. Ska man använda det samma dag är det ju inga problem alls, annars är det bara att frysa in köttet tills man ska använda det. Man vill ju verkligen inte att butiken ska behöva slänga bra mat.