Nötbräck


Här är ett recept på ett läckert julgodis för dig som gillar nötter och choklad!

400 g choklad av valfri sort
200 g hasselnötter
200 g mandel
200 g salta jordnötter
70 g torkade blåbär

Rosta nötter och mandel i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter. Låt dem svalna och häll dem sedan i en ren kökshandduk. Gnid runt så att det mesta av skalet på hasselnötterna lossnar. Det gör inget om det är lite kvar. Blanda med jordnötterna och blåbären i en stor skål. Smält choklad försiktigt i micron eller i vattenbad. Häll chokladen över nötblandningen och blanda väl. Häll smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och låt svalna i kylskåpet. Skär i lagom stora bitar. Förvara i en burk med lock i kylskåpet.

Tips! Vilken choklad du ska välja är en smaksak. Jag tycker att mjölkchoklad är det godaste, men många väljer mörk. Apelsinkrokant passar alldeles utmärkt som ingrediens i julgodis. Jag älskar torkade blåbär och det finns små påsar med 70 g i mataffären. Därför tyckte jag att det var en lämplig mängd i receptet. Men du kan naturligtvis ta i mer bär om du önskar. Du kan också välja andra bär som exempelvis russin, tranbär, gojibär eller aprikoser klippta i bitar.