Mustiga morgonbröd

IMG_6875

Riktig goda och saftiga bröd med äppelmos och lingon. Gör degen på kvällen, låt den jäsa över natten och baka frallorna lagom till frukost.

12-16 st

50 g jäst
5 dl kallt vatten
2 dl rågflingor
1 dl äppelmos av god kvalitet
1 dl rårörda lingon
1 tsk salt
1/2 dl flytande margarin
ca 12 dl lantbrödsmjöl (fyra sädesslag med surdeg)
ev 2 dl russin

Pensling:
1 ägg
1 skvätt mjölk
rågflingor

Låt först rågflingorna blötas upp i en degbunke, gärna assistent, med 2 dl av vattnet. Låt stå minst 30 minuter. Tillsätt sedan resten av vattnet och lös upp jästen. Blanda i äppelmos, lingon, salt, margarin och ev russin. Arbeta därefter i mjölet, lite i sänder. Arbeta degen minst 5 minuter. Degen får gärna vara lite lös. Låt den sedan jäsa övertäckt i kylskåpet över natten. På morgonen tar du upp degen på mjölat bakbord och knådar den rejält. Dela degen i två delar och kavla ut dem till tjocka rektanglar. (Använd mycket mjöl.) Skär dem i 6-8 fyrkanter och låt dem jäsa under bakduk på baklplåtspappersklädd plåt i 30-40 minuter.  Vispa ägget med en skvätt mjölk och pensla bröden med det. Strö över rågflingor. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Bröden smakar gott tillsammans med en smakrik ost och marmelad.