Laktos- och glutenfri chokladkaka

Dec
2017
11

Skapad av under Advent och jul, Bakning, Recept

Den här maffiga kakan var ett experiment som blev så lyckat att jag blev ombedd att sätta ut receptet här på bloggen!Min man Micke fyllde år och skulle bjuda på laktos- och glutenfritt fika på jobbet. Jag kom på att jag skulle baka vanlig superenkel kladdkaka (recept här på bloggen) och bara byta ut smöret mot laktosfritt och mjölet mot glutenfri mjölmix. För att den skulle vara smidig att ta med sig dubblerade jag satsen och gjorde en stor kaka i en rejäl keramikform i stället för två i bakformar. Då jag var tvungen att hastigt åka iväg med bilen innan kakan var helt färdig, stängde jag av ugnen och lät kakan stå kvar i eftervärmen. Jag trodde den skulle bli alldeles för torr, men den blev jättegod! Troligtvis räddades den av keramikformens tjocka botten. Så tror vi i alla fall. I kväll bakade jag om den på samma sätt. Gott till jul!

ca 10 port

4 ägg
6 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
4 msk kakao
3 dl glutenfri mjölmix
200 g laktosfritt smör (smält och avsvalnat)

Rör först ihop ägg och socker med en slev. Sila ner vaniljsocker och kakao och tillsätt därefter mjölmix. Fortsätt att röra. Tillsätt smöret allra sist. Rör om väl. Ta lite smält smör och pensla i formen. Strö mjölmix över smöret och skaka runt, så att det blir mjöligt i ett jämnt lager (i stället för ströbröd). Häll i smeten. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader ca 20 minuter. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen ca 30 minuter. Låt gärna kakan stå och vila över natten. Kladdkaka brukar alltid bli godare dagen efter! Servera med grädde vispad med ett par msk vaniljsocker eller en god vaniljglass.