Kryddig currygryta


Här kommer ett enkelt recept på en god saga paneer-inspirerad gryta med mycket grönsaker. Välj själv om du vill ha kyckling eller grillost i.

ca 4 port

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 medelstora morötter
2 tomater eller 200 g körsbärstomater
200 g babyspenat
500 g kycklingfärs eller 2 st grillostar
2 msk curryblandning
1 tsk chilipasta eller chiliflakes
1 vegetarisk buljongtärning
1 tsk strösocker
1 tsk citronsaft
salt
5 dl matlagningsgrädde
smör eller margarin till stekning

Skala och hacka lök och vitlök, samt skala och strimla morötterna grovt. Stek dem i fett i en rejäl panna eller gryta på medelstark värme i ca 5 minuter. Tillsätt curryblandning och chilipasta. Tillsätt spenaten lite i sänder. Stek i några minuter. Stek kycklingfärsen eller grillosten skuren i bitar i en egen stekpanna. Salta färsen lite grann. Häll i grädden och kycklingfärsen eller osten i den stora grytan. Skär tomaterna i bitar. Tillsätt tomaterna + buljongtärningen, strösocker och citronsaft och låt alltsammans koka ihop i ca 10 minuter. Smaka av med salt.

Servera gärna tillsammans med basmatiris och naanbröd.

Självklart kan du använda kycklingfiléer istället för färs. Då tycker jag att lårfiléerna är godare är bröstfiléerna eftersom de är saftigare.

Strösocker och citronsaft förstärker smakerna. Vi vill ha en balans mellan salt, syra och sötma i matlagningen.