Krämig fisksoppa

En god, lättlagad soppa som passar både stora och små.

4 port

1 liter vatten
1 st morot
1 st gul lök eller en bit purjolök
1 st palsternacka
1 st dillkvist
1 dl vispgrädde
2 dl vitt matlagningsvin
2 msk hummerfond
Salt och peppar
400 gram fisk, tex lax och/eller torsk
2 dl räkor
Vetemjöl och mjölk till redning ifall du vill ha en tjockare soppa

Serverinstips:
Turkisk yoghurt eller creme fraiche
Dill
Gröna ärter

Börja med att skala och dela löken och rotfrukterna. Koka dem och dillkvisten i vattnet minst 30 min, tills det blir en buljong. Sila buljongen och häll tillbaka den i kastrullen. Häll i grädde, vin, hummerfond. Gör en redning på vetemjöl och mjölk ifall du vill ha en tjockare, krämigare konsistens. Låt koka några minuter. Salta och peppra. Tärna fisken och koka den försiktigt på svag värme i ca fem minuter eller tills fisken är genomkokt. Smaka av med fond, salt och peppar. Häll i de tinade räkorna precis innan servering.

Själv tycker jag om gröna ärter och brukar lägga i en näve i min tallrik. Garnera gärna med lite klippt dill och en klick turkisk yoghurt eller creme fraiche. Servera med ett gott bröd.