Knäckflarnstårta


Lättbakad, fräsch och supersmarrig! En knäckig tårta med cream cheese-grädde och massor av bär – en riktig höjdardessert till alla våra högtider.

8-10 bitar

Tårtfatet/brickan behöver vara ca 30 cm i diameter.

Tårtbotten:
100 g smör
3/4 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl havregryn
3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Grädde:
3 dl vispgrädde
200 g cream cheese
1 dl vaniljsocker

Garnering:
1 l färska bär
ev citronmeliss
ev flagad mandel

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Rita av en tallrik på pappret, ca 20 cm i diameter till en mall.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt strösockret och sirap. Blanda resten av ingredienserna och tillsätt dem. Rör om väl. Häll smeten på plåten och tryck ut den i mallen. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 10 minuter. Obs! Smeten kommer att flyta ut. Låt svalna. Flytta över tårtbottnen till ett fat eller bricka.

Vispa grädden tills den tjocknar, tillsätt cream cheese och vaniljsocker och vispa lite till. Japp, det ska vara mycket vaniljsocker – jag har inte skrivit fel.

Bred grädden över tårtbotten och garnera med en hel hög av färska, härliga bär. Pynta med exempelvis citronmeliss och flaggor. Det är även gott med flagad mandel på toppen.