Kavring


Vill du ha ett lätt recept på världens godaste kavring? Nej men, vad bra, här får du…

Det här brödet är vansinnigt gott och passar utmärkt till julens alla goda pålägg som skinka, ost, sill och lax. Det är så lättbakat att du enkelt och snabbt slänger ihop det lagom till uppesittarkvällen.

2 limpor

4 dl vetemjöl
8 dl lantbrödsmjöl ”fyra sädeslag”
1/2 tsk salt
1 msk bikarbonat
1 påse brödkryddor
2 dl brödsirap
8 dl filmjölk eller naturell yoghurt
flytande smör och mjöl till bakformarna

Blanda samman alla de torra ingredienserna. Rör i sirap och filmjölk eller yoghurt. Pensla två avlånga bakformar med smör och strö lite mjöl på kanterna. Fördela smeten i formarna. Grädda bröden längst ner i ugnen i 175 grader i ca 1 timme. Stjälp upp limporna och låt dem svalna på ett galler under en bakduk. Skiva upp, ät och njut!

Är det bra att äta sött bröd då? Nja. Självklart ska man äta socker med måtta, men några skivor kavring under julhelgen kan man gott unna sig.