Kantarell- och västerbottenpaj


En lyxig, smakrik paj som smälter i munnen. Passar både på buffén och som ensamrätt.

ca 4 port
ca 8 port om den serveras på buffé

Pajdeg:
150 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 300 g kantareller eller trattkantareller
300 g riven västerbottenost
3 ägg
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt
svartpeppar
smör till stekning

Börja med pajdegen:
Blanda samman smör och mjöl,  gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut den i en pajform, ca 30 cm i diameter. Ställ in i kylskåpet.

Stek kantarellerna i smör, tills de knäpper och fått fin yta. Smaksätt med salt och svartpeppar. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Blanda med den rivna osten och kantarellerna. Nagga pajdegen med en gaffel. Bred fyllningen över pajdegen. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 30 minuter, tills pajen fått en fin färg och fyllningen har ”stannat”. Låt vila en stund före servering. Servera tillsammans med en fräsch sallad och ett gott bröd.