Johannas röda fisksoppa

20140508-152638.jpg
En mustig och mättande soppa som kryllar av viktiga vitaminer!

4 portioner

Ca 600 gram fisk, tex torsk och lax
1 dl röda linser
1 burk krossade tomater
Ca 8 dl vatten
1 gul lök
1 tomat
2 dl vitt matlagningsvin
Några dillkvistar
2 msk fiskfond
salt och peppar
En nypa strösocker

Turkisk yoghurt

Koka upp krossade tomater, vatten och hackad lök i en gryta. Låt småkoka på svag värme minst 30 min. Tomater blir godare om de får koka en lång stund. Kanske behöver du fylla på med mer vatten. Skär den färska tomaten i tärningar och tillsätt den i grytan tillsammans med linser, matlagningsvin, dillkvistar, fond, salt, peppar samt strösocker. Låt småkoka ytterligare ca 20 minuter. Ta upp dillkvistarna och smaka sedan av. (Socker tar fram smaker och bryter av den syrliga tomatsmaken. När man lagar mat vill man ha en balans mellan salt, surt och sött.) Skär därefter fisken i bitar och lägg i grytan. Sjud på svag värme tills fisken är helt färdig. (Fisk blir torr och kan gå sönder om man låter den koka på för hög värme, den ska kokas försiktigt.) Servera gärna soppan ihop med ett nybakat bröd. Det passar även bra med en klick turkisk yoghurt eller creme fraiche i tallriken.