Inlagd västeråsgurka

Det här är så gott – och väldigt enkelt att göra! Gurkan passar perfekt till smarriga mackor och olika läckra kötträtter.

ca 3 st ”gurkburkar”

1 kg Västeråsgurka
1 liter vatten
1 dl salt utan jod

2 dl ättikssprit (12%)
4 dl strösocker
6 dl vatten
2 msk senapsfrön
persilja och/eller dill

Skölj av gurkorna väl, kanske behöver de skrubbas lite. Skiva dem i lagom tunna skivor. Blanda vatten och salt i en bunke och lägg i gurkan. Täck med plastfolie och ställ i kylen minst 12 timmar.

Koka samtidigt lagen med ättikssprit, socker, vatten och senapsfrö. Ställ in även den i kylen så den är helt kall när den ska användas.

Gör rent ett antal glasburkar. Diska ur dem och bränn gärna ur dem i en het ugn eller häll kokhett vatten i dem. Låt svalna.

Häll gurkan i ett durkslag och låt rinna av. Packa ordentligt med gurka i burkarna och varva med lite persilja/dill. Häll på lag så det täcker och sätt på locken ordentligt. Ställ svalt och mörkt. Gurkan smakar gott redan dagen efter, men låt den gärna stå i en vecka innan servering. Gurkburkarna håller sig fräsch i flera månader.