Hjärtliga vaniljbullar

20130921-204527.jpg

Världens sötaste bullar! Mjuka, luftiga och med ett hjärta av vanilj.

Ca 60 st

100 g jäst för söta degar
300 g smör
1 liter mjölk
1 tsk salt
1 tsk mald kardemumma
1 dl strösocker eller vit sirap
Ca 2,5 liter vetemjöl special + till utbakningen

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
4 msk vaniljsocker

Pensling och garnering:
2 ägg
1 msk mjölk
Pärlsocker

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader, fingervarmt. Smula jästen i en degbunke, helst assistent och häll över lite av degvätskan. Lös upp jästen och häll sedan över resten av degvätskan. Tillsätt salt, kardemumma och socker/sirap. Häll därefter i mjölet, lite i sänder. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den sedan jäsa under bakduk i minst 45 minuter. Täck gärna över med plastfolie under bakduken. Peta lite i degen ibland ifall den börjar jäsa över kanten.

Blanda socker och vaniljsocker noga.

Vispa upp ägg och mjölk tillsammans.

Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 20 X 50 cm. Bred ett jämnt lager med smör över rektangeln och strö därefter över ett jämnt lager sockerblandning. Rulla därefter in båda långsidorna mot varandra så att 2 rullar möts på mitten. Skär upp rullen i ca 15 bitar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och forma dem till hjärtan. Låt sedan jäsa under bakduk ca 15 minuter tills de känns luftiga. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg.

Bullarna är naturligtvis godast nybakade, men går att frysa in. När man tinat bullarna är de godast om man värmer dem några minuter i ugnen.

Vill man ha mjölkfria bullar är det bara att byta ut smöret mot mjökfritt smör och mjölken mot vatten. Det går hur bra som helst!