Helstekt kyckling

apr
2015
18

Skapad av under Kyckling, Recept

(null)
Saftig och smarrig kyckling som du enkelt ugnssteker i stekpåse.

Hel färsk kyckling får man ofta tag på till väldigt bra pris. Visserligen blir det en del benspill, men om det blir något kött över efter middagen kan man lätt spara det för att ha till en sallad eller paj.

4 port

1 hel färsk kyckling
1/2 citron
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 basilikakvist
olivolja (gärna smaksatt med t.ex. citron)
salt
svartpeppar
chiliflakes

Ta fram kycklingen så att den blir rumstempererad. Salta den invändigt så gott det går. Stoppa sedan in citron, lök, vitlök och basilika i kycklingen och ”stäng ihop” benen. Gnid in olja över hela kycklingen och krydda sedan med ett jämnt lager av salt, peppar och chili. Stoppa kycklingen i en stor stekpåse och knyt ihop. Hur man använder stekpåsen står på förpackningen.

Stek sedan långt ner i ugnen i 175 grader ca 1 1/2 timme. Kycklingen ska ha en temperatur på ca 82 grader. Termometern ska sitta i den tjockaste delen, intill benet. Ta ut kycklingen ur ugnen när den är färdig och låt den stå och vila en stund innan du öppnar stekpåsen. Ta tillvara på den goda skyn. Skär fina bitar. Kycklingen kommer att vara så mör att den lätt faller isär. Servera med t.ex. potatismos eller potatisklyftor, grönsaker och sky.