Havre- och morotsbröd

sep
2017
01

Skapad av under Bakning, Recept

Ett saftig och mjukt matbröd som passar gott till höstens soppor och grytor. Det är väldigt lätt att baka, men behöver lite planering.

2 dl havregryn och rågflingor blandat (sportgryn) + 1 dl vatten
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 msk brödsirap
50 ljummet smör eller margarin
2 dl finriven morot
ca 12 dl vetemjöl special

Garnering:
sportgryn
flingsalt

Börja med att lägga grynen i blöt med ca 1 dl vatten. Låt stå i minst 1 timme.

Lös upp jästen med vattnet i en degbunke. Häll i salt, sirap och matfett. Låt det också lösa upp sig. Tillsätt grynblandningen samt moroten. Häll sist i mjölet, lite i sänder. Låt degen arbetas ihop, i minst 5 minuter. Degen ska vara lite lös, inte hård. Låt jäsa under bakduk i minst 1 timme. Häll över degen i en långpanna, ca 20 X 30 cm som är klädd med bakplåtspapper. Häll lite mjöl över och tryck ut degen jämnt med händerna. Lägg på en bakduk och låt jäsa igen i ca 20 minuter. Skär rutor i önskad storlek med en vass kniv. Pensla med vatten. Strö över sportgryn och flingsalt. Grädda brödet i mitten av ugnen i 175 grader ca 30 minuter. Låt det svalna under en bakduk.