Grötbullar

Mjuka brödbullar som smakar gott både till frukost och kvällsmat!

Obs! Behöver bara jäsa en gång!

Ca 30 st

Gröt:
1/2 l vatten
3 dl havregryn
100 g smör
1 tsk salt

1/2 l mjölk
100 g jäst
1 dl brödsirap
2 dl rågsikt
Ca 12 dl vetemjöl special

Gröt:
Blanda vatten med havregryn, smör och salt i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 3 minuter. Låt svalna till 37 grader. Smula sönder jästen i en degbunke (gärna assistent). Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör ut jästen och tillsätt sedan gröt, sirap och rågsikt. Häll sist ner vetemjölet, lite i taget tills degen får en bra konsistens. Arbeta degen kraftigt under några minuter.

Knåda degen på bakbordet och dela upp den i tre delar. Gör sedan 10 bullar av varje del som du plattar till lite. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Grädda bullarna mitt i ugnen i 175 grader ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.