Godaste svampmackorna

jul
2016
09

Skapad av under Övrigt, Recept, Tips från kocken, Vego

Varma mackor med nyplockade kantareller – vilken lyx!

Jag vill börja med att säga att om man inte är en duktig svampplockare, går det utmärkt att köpa kantareller! Det finns ofta superfina, svenska kantareller, (som dessutom är färdigrensade) att köpa på torget eller i olika sorters gårdsbutiker.

Stek kantarellerna i smör tillsammans med en finhackad gul lök. Salta och peppra med svartpeppar. Kanske behöver du hälla av lite vätska? Kantarellerna ska bli välstekta, men var försiktig så att du inte bränner dem. De kommer att krympa rejält under stekningen, men dela gärna de stora  svamparna i lite mindre bitar.

Skiva ett rejält matbröd i lagom tjocka skivor. Till de här mackorna använde jag surdegsbröd. Eftersom jag tycker det är synd att göra varma mackor av nybakat surdegsbröd köpte jag fryst bröd för halva priset av ”min” bagare. Hon brukar ha några limpor i frysen som hon vill bli av med.

Smöra skivorna och lägg på en hög med svampblandning. Skiva skivor av en god vällagrad ost och täck med dem. Grilla dem i mitten av ugnen i 200 grader ca 10 minuter. Ät och njut!